Data bekabeling

patchkastkDe (grotere) bedrijven maken gebruik van computersystemen bij de uitvoering van de werkzaamheden. Deze systemen zijn vaak aangesloten op servers en beschikken over een netwerkkaart die toegang biedt op het netwerk. Daarnaast werken veel bedrijven met zogenaamde telefooncentrales, waarop meerdere telefoontoestellen op aangesloten zijn.


De aanleg van alle bekabeling tussen de server en de computers, maar ook tussen de telefooncentrale en alle telefoontoestellen, kunnen wij allemaal voor u verzorgen.


De meeste computernetwerken en alle telefoonsystemen kunnen hun informatie transporteren op het universele en inmiddels meest verkochte bekabelingsysteem: UTP Cat. 5. Op de werkplekken lopen alle UTP kabels naar contactdozen, die zijn gevestigd in een wandgoot. Elke contactdoos wordt voorzien van een labelnummer, zodat aan de andere kant van de kabel de locatie te vinden is. De wandgoten zorgen ervoor dat de kabels niet meer zichtbaar is. Zo'n wandgoot kan diverse aansluitpunten bevatten, zoals bijvoorbeeld:


wandgoot
• stopcontacten
• netwerk-aansluitingen
• analoge of digitale telefoonaansluitingen
• lichtschakelaarsVanaf de wandgoot loopt de bedrading boven het plafond door een kabelgoot die verdeeld is over het hele gebouw. In deze kabelgoot komen alle type bedradingen samen en loopt alles van de aansluitpunten tot de plaats van bestemming zoals de meterkast, telefooncentrale of patchkasten. De patchkast is de verzameling uiteinden van alle kabels. Deze kabels zitten overzichtelijk met de labelnummers naast elkaar gevestigd op een patchpaneel.


patchpaneelEr is een aparte patchpaneel aanwezig, waaraan de aansluitingen naar de telefooncentrale zitten. Voor het computernetwerk wordt vaak de HUB of SWITCH (= kastje met aansluitingen op het netwerk) in de patchpaneel geschroefd. Hierdoor kunnen met zogenaamde patchkabels (snoertjes) de aansluitingen van de werkplekken worden verbonden met de server en/of de telefooncentrale.
Het grote voordeel hiervan is dat als er een nieuwe bekabeling moet worden toegevoegd, het niet nodig is om te gaan boren. Dankzij de patchkast kan een eventuele nieuwe netwerkaansluiting direct gelegd worden en eenvoudig aan de patchkast worden toegevoegd. Hierdoor is een wijziging in een handomdraai gerealiseerd en is het beheer van het systeem ineens heel eenvoudig en overzichtelijk geworden.

Afdrukken E-mail