• Home
  • Duurzame energie
  • Elga luchtwarmtepomp

Elga luchtwarmtepomp

Elga
De Elga; een slimme modulerende warmtepomp die samenwerkt met elke bestaande gasketel.

Het is een hybride lucht-waterwarmtepomp met een binnen- en buitenunit. De binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel, de buitenunit op een dak of aan de gevel. Bouwkundige aanpassingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig. De Elga is geschikt voor vrijwel elke woning in Nederland en levert per jaar een besparing van 25% op de verwarmingskosten.

Werking
De Elga onttrekt warmte uit de buitenlucht en zit dit om in bruikbare warmte voor de woning. De warmtepomp voegt deze energie toe aan het water van het centrale verwarmingssysteem. Het water kan tot maximaal 50 graden worden verwarmd. Een gemiddelde Nederlandse woning heeft circa 10 kW aan vermogen nodig. De Elga kan tot 5 kW in deze behoefte voorzien. In de Nederlandse sittuatie dekt dit tot circa 62% van de benodigde energie. De warm tapwater functie blijft voor de gasketel. Omdat de warmtepomp maar een beperkte hoeveelheid energie gebruikt, wordt in dit proces tot circa 50% aan energie bespaard. De Elga heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning of de EPC van de nieuwbouw woning.Koelfunctie
Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is de Elga in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen.

De kracht van combinatie
Door de combinatie van warmtepomp én gasketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, genereert de gasketel extra capaciteit. Bij lage temperaturen (wanneer het buiten vriest) is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel en schakelt de Elga uit.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met de Elga? Doe hier de bespaarcheck of neem contact met ons op voor meer informatie.

Afdrukken E-mail