Afronding zonne-energie project Ommerkanaal groot succes

Initiatief Buurtschap voorbeeld voor gemeenschap

Vrijdag 20 juli hadden gedeputeerde van Overijssel Theo Rietkerk en wethouder van Ommen Ilona Lagas de eer om een gigantisch zonne-energie project in de buurtschap Ommerkanaal in werking te stellen. Het gezamenlijk initiatief van 25 particulieren en 2 agrarische bedrijven levert maar liefst 169.200Wp op. Daarmee vormt dit direct één van de grootste zonne-energie projecten van Nederland.

Voorbeeld voor gemeenschap
Het buurtschap Ommerkanaal heeft het initiatief genomen om particulieren en agrariërs te interesseren voor zonne-energie. Op diverse informatieavonden zijn zij daarover uitgebreid geïnformeerd door installatietechniek Groen en leverancier Mijn Energiefabriek.
Frank Groen: “Ik vind het fantastisch dat dit zo door de buurtschap is opgezet. Dit is een geweldig voorbeeld voor anderen om te volgen. Op deze manier kun je gezamenlijk wat bereiken. Kijk maar eens naar het resultaat, dat is een gigantische opbrengst aan gratis energie. Henk Meulink van Mijn Energiefabriek vult aan: “Voor ons is het heel praktisch om een grote groep mensen in één keer te kunnen voorlichten. En natuurlijk profiteren de particulieren en agrariërs van de gezamenlijke inkoop.”

Zonne-energie sterk in opkomst
In de buurtschap worden maar liefst 720 zonnepanelen geplaatst en dat is uniek. Maar zonne-energie is overal sterk in opkomst. Door de prijsdalingen in de afgelopen jaren kan zonne-energie nu concurreren met energie van de netwerkleveranciers. Een investering in zonnepanelen levert bovendien een aanmerkelijk hoger rendement op dan geld op de bank zetten of beleggen. Zo gaat duurzaamheid en geld verdienen dus mooi hand in hand.

Foto boven: de elektrische auto’s van dhr. Rietkerk en mw. Lagas worden door de kinderen van basisschool Ommerkanaal naar de zonnepanelen locatie ‘gesleept’.

Foto onder: voorzitter van de Buurtschap Ommerkanaal Henry Petter laat de monteurs van Groen het laatste paneel plaatsen.

Foto boven: dhr. Rietkerk stelt de installatie in bedrijf door een druk op de knop samen met 2 van de jongste kinderen van basisschool Ommerkanaal.

Foto onder: de elektrische auto’s zijn opgeladen en dhr. Rietkerk en mw. Lagas kunnen met een ‘volle accu’ vertrekken