Duurzame installatietechniek bij Groen B.V.

Uit: Vechtdal Centraal 29 maart 2011 door Esperanza Claasen / Foto: Carlijn Hendrikx

Goed voor het milieu, goed voor de portemonnee
“Onze specialisatie is duurzaam, daar houden wij ons heel erg mee bezig”, vertelt Gerbrand Groen, eigenaar van Installatietechniek Groen B.V. “Er zijn tegenwoordig zo veel alternatieven voor milieuvervuilende apparatuur. Wat wij hebben is schoner voor het milieu.” Groen doelt hiermee onder andere op hun gevarieerde assortiment van zonnepanelen, warmtepompen en LED lampen.

Naast de duurzame producten is Installatietechniek Groen ook gespecialiseerd in de aanleg van sanitair, verwarming, airconditioning en dakbedekking, maar ook de onderhoud en renovaties daarvan. “Wij willen een compleet bedrijf zijn en onze techniek toepassen op zowel woningbouw en bedrijfsbouw.” Dat Groen compleet werk af kan leveren komt onder andere door de overname van Elektronisch Bureau Tijhuis in 1999. “De samenwerking met het elektrobedrijf was een goede beslissing. Ik zie het als een aanvulling op ons bedrijf. We kunnen nu een totaalpakket leveren.”

Het gaat momenteel goed met de zaken van Groen. Vanwege de economische crisis is het bedrijf minder aan het werk in de nieuwbouw, maar daarentegen hebben ze veel meer werk in de onderhoud van bestaande huizen. “We hebben volop werk en we zijn altijd aan de gang. We leggen momenteel veel zonnepanelen aan voor particulieren”, legt Groen uit. De Gemeente Ommen is daarin een zeer belangrijke schakel, omdat zij haar bewoners stimuleert om te investeren in duurzame energie. Dat uit zich in het geven van hoge subsidies op duurzame producten, wat kan oplopen tot de helft van het aanschafbedrag. “Er zijn al mensen die de maximale subsidie van 2500 euro uitgekeerd hebben gekregen. Ik weet zeker dat zonder die hoge subsidie niet zoveel mensen duurzame producten zouden kopen.”

De voorkeur van het installatiebedrijf om energiezuinige apparatuur te gebruiken is voor eigenaar Groen heel vanzelfsprekend. “Ik ben een grote voorstander van duurzame producten. Zelf ben ik fanatiek vogelaar en ben ik actief bij de Vereniging voor Natuur en Milieu De Vechtstreek. Ik ben veel in de natuur in en rondom Ommen te vinden. Daarom vind ik het belangrijk dat we zuinig zijn om de natuur en het milieu”, verklaart Groen. Hij vervolgt, “Ik hoop dat op den duur iedereen overstapt naar een schone manier van energie.”

De aanvraag voor duurzame producten van Installatiebedrijf Groen komt vooral van particulieren. Volgens Groen komt dat omdat bedrijven geen subsidie krijgen op de aankoop van milieuvriendelijke apparatuur. Desondanks heeft Groen pasgeleden een milieuvriendelijk project afgerond bij Vakantiecentrum de Wolfskuil. Het bedrijf heeft daar onder andere een warmtepompinstallatie en een regenwater hergebruiksysteem geplaatst.

De verkoop van innovatieve en schone producten is volgens Groen geen garantie voor een goed lopend bedrijf. De eigenaar verklaart het succes van zijn zaak door de vakkundigheid van zijn 24 personeelsleden. “Van mijn personeel verwacht ik dat ze altijd bereid zijn om nieuwe technieken voort te zetten.” Daarnaast heeft Groen regelmatig stagiaires in dienst. “Op deze manier hoop ik jongeren enthousiast te maken voor dit beroep.” Hij glundert: “Het is een gigantisch mooi vak.”