Elektramonteur Bertus Veurink maakt transfer van Westerman naar Groen

Ommer Nieuws – woensdag 25 januari 2023 / Tekst Willem Lampe / Foto Marlie Koggel

Met een overvolle orderportefeuille stiefelde installatietechniek Groen richting de kerstdagen. Nu is het najaar en de winter in dit wereldje sowieso een drukke tijd. Lekkages door een overdaad aan regenval, verwarmingsketels die met een diepe zucht hun laatste adem uitblazen, bedenk de winterse ellende maar. Juist in de laatste maanden van het oude en de eerste maanden van het nieuwe jaar komen de mankementen aan het licht. Toch had het belletje dat een paar dagen voor de kerst bij Frank Groen binnen wapperde een ander karakter. “Inderdaad”, bevestigt de eigenaar van het bedrijf dat onlangs haar veertig jarig bestaan vierde. “Westerman gaf aan ermee te stoppen. Of wij interesse hadden om de voorraad en de bedrijfsauto over te nemen, plus de enige werknemer die nog in dienst was. Dat moest wel op ultrakorte termijn, want het pand aan de Gasthuisstraat moest aan het einde van het jaar opgeleverd worden. Dat was wel even knipperen met de ogen en drie keer slikken. Normaal neem je de tijd om zo’n beslissing te nemen, maar we hebben snel geschakeld en positief gereageerd.”

De enige werknemer nog in dienst van Westerman was Bertus Veurink. De vraag of de overstap voor hem als donderslag bij heldere hemel kwam is als het intrappen van een open deur. “Ik ben bij Westerman begonnen als jochie van zeventien jaar”, put de geroutineerde monteur uit zijn geheugen. “Was zo’n 45, 46 jaar in dienst. Per 1 januari werk ik bij Groen. Natuurlijk, daar hik je wel even tegenaan, een nieuw avontuur, maar ik ben prima opgevangen. De eerste kennismaking was tijdens de kerstborrel in de Herberg Music Hall. Daar hadden ze een feestje. Was mooi. Leer je gelijk een boel collega’s kennen, in een ongedwongen sfeer. Ik werd gelijk opgenomen. Ik kwam wat later, want had nog wat af te werken. Ik stap binnen en gelijk applaus. Ja eerlijk, om kippenvel van te krijgen. Een geweldige binnenkomer voor mij. Het is wel even wennen, maar het lijkt goed. Iedereen is bereid me op weg te helpen, maar de werkwijze is wel anders. Bij Westerman deed ik alles, van begroting tot order en installatie. Het was niet zo strak. Meer van: ik kom vandaag of morgen wel even langs. Hier maken de werkvoorbereiders voor elke dag een werkschema. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn plek wel ga vinden bij Groen.”

Zijn nieuwe werkgever Frank vult aan. “Voor mij was het niet zo moeilijk. Veel mensen in Ommen en omgeving kennen Bertus als een prima vakman. Een goede en betrouwbare elektricien, die tot de dag van vandaag zelfs persoonlijk benaderd wordt als er iets gerepareerd moet worden. Die kunnen we goed gebruiken, was mijn eerste gedachte. Die past wel in ons team. Welkom. En wat die kerstborrel betreft, dat was zeker een mooi feest. Hoort er ook bij. Natuurlijk, er moet wel gewerkt worden, maar als het werk er op zit, moet er ook tijd zijn voor ontspanning. Laten zien dat je de inzet van je werknemers waardeert. We hebben een hecht team, met zo’n 26 werknemers en een overvolle orderportefeuille, maar op vrijdagmiddag is het klaar. Dan drinken we hier wat met z’n allen, kletsen een uurtje bij en sluiten de week af. Er is gelukkig weinig verloop. Een goed teken, maar we kunnen zeker nieuwe krachten gebruiken. Daarvoor starten we binnenkort een wervingscampagne op. Motivatie, goede wil en inzet zijn daarbij belangrijk voor me. Geeft niet als je niet alle kneepjes van het vak kent. Dat komt wel naarmate je langer in dienst bent. Belangrijker is dat je in het team past.