Energiebespaardag zaterdag 26 oktober

Duurzame oplossingen die woonlasten verlagen en comfort verhogen

Vandaag de dag willen veel Nederlanders comfortabel en duurzaam wonen. Al was het maar om de alsmaar stijgende energiekosten de kop in te drukken. Om meer inzicht te krijgen in welke maatregelen in elke persoonlijke situatie werken, biedt de Energiebespaardag op 26 oktober in het duurzaamheidscentrum van installatietechniek Groen in Ommen uitkomst.

Tienduizenden woningen verbruiken nog altijd onnodig veel energie. Het is dan ook een wens van veel Nederlandse huizenbezitters om energiezuinig te wonen en daarmee de energierekening fors te verlagen. Bij de zoektocht naar een koopwoning wordt dan ook steeds vaker gelet op de aanwezigheid van zonnepanelen. Bijna de helft van de Nederlanders wil het liefst een woning met panelen. Ze verwachten dat de waarde van het huis stijgt, blijkt uit onderzoek dat Motivaction onlangs in opdracht van Natuur & Milieu deed. De aanschaf van zonnepanelen is een goede investering die bovendien dubbel terug te verdienen is. Zonnepanelen maken een woning aantrekkelijker. De afgelopen jaren groeide het aantal zonnepanelen op het dak explosief. Inmiddels tellen zo’n 130.000 Nederlandse daken panelen. Ook de agrarische sector investeert flink in deze vorm van duurzame energie. Om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen hebben Provincie Overijssel, Gemeente Ommen en de landelijke overheid een duurzaamheidslening, duurzaamheidspremie en subsidies waar particulieren gebruik van kunnen maken. Duurzame installateur Groen staat initiatieven bij in het gezamenlijk aanvragen van subsidie. Behalve winst behalen, stellen Nederlanders ook meer eisen aan comfort. Die twee wensen komen samen in de pelletkachel; de meest economische verwarmingsoplossing van dit moment. De vraag ernaar stijgt. Mede door de besparing op de stookkosten die met houtpellets kunnen oplopen tot 70 procent.

Gratis energiecheck
Een andere vorm van energie besparen dat erg in opkomst is, zijn zonneboilers. In combinatie met zonnepanelen nemen zonneboilers de komende jaren een grote vlucht. Niet vreemd gezien de aanzienlijke opbrengst die met een zonneboilerinstallatie op de kosten voor de verwarming van water te halen is. Niet alleen een must voor nieuwe woningen, maar zeker ook in bestaande.
Dit zijn lang niet de enige oplossingen om energie te besparen. Ook voor energiezuinige (LED) verlichting, warmtepompen en EPA adviezen kunnen particulieren en bedrijven bij Groen terecht.
Alle mogelijkheden en energiebesparende maatregelen die de woonlasten nog verder verlagen en het wooncomfort verhogen, komen aan bod op de Energiebespaardag op zaterdag 26 oktober. Het team van Installatietechniek Groen én tal van leveranciers informeren in het duurzaamheidscentrum in Ommen over de individuele mogelijkheden van duurzame oplossingen voor in en rondom huis en bedrijf. Bezoekers kunnen een gratis energiecheck op hun woning krijgen om te kijken waar er wat te besparen valt en of bijvoorbeeld een pand geschikt is voor zonnepanelen of zonneboilers. Daarmee kan ook het rendement berekend worden. Natuurlijk is er informatie over financiering en terugverdientijd van de maatregel. Neem de jaarafrekening van de energieleverancier mee.

Jeugd en techniek
De installatietechniek is volop in beweging. Ook nu, in een tijd waarin alles even wat minder lijkt te gaan, is er vraag naar leerlingen in de installatietechniek. In de nabije toekomst wordt zelfs een groot tekort aan goed opgeleide vakmensen verwacht. Om die reden haalt Installatietechniek Groen de Promodoe-truck naar Ommen. Kinderen uit groep 8 en leerlingen uit de eerste klas van het voortgezet onderwijs kunnen zo gemakkelijk kennis maken met techniek. Voor de ouders en alle andere geïnteresseerden biedt de dag tal van scherpe aanbiedingen op Nefit CV ketels, zonnepanelen en zonneboilers, pelletkachels en vele andere duurzame oplossingen. Bovendien maken bezoekers die een nieuwe CV-ketel of set zonnepanelen aanschaffen kans op een gratis Nefit CV-ketel of een set zonnepanelen. Kom naar het duurzaamheidscentrum op zaterdag 26 oktober 2013 tussen 10.00 en 16.00 uur aan de Patrijsstraat 3-5 in Ommen. De koffie staat klaar.

Snelle winst is er ook te scoren, want op de Energiebespaardag zijn zonnepanelen en Nefit CV-ketels extra scherp geprijsd. Bovendien maken bezoekers die een nieuwe CV-ketel of set zonnepanelen aanschaffen kans op een gratis Nefit CV-ketel of een set zonnepanelen.

Auteur: Clarisse v.d. Woude