Energiebespaardagen 2015; Energie besparen blijft hot item

Als je dan toch nieuw gaat bouwen, dan ook meteen maar zo duurzaam mogelijk. Met een warmtepomp komt energieneutraal wonen snel dichtbij. Deskundigen noemen deze systemen dan ook de toekomst. De belangstelling vanuit consumenten daarvoor is groot, zo bleek tijdens de Energiebespaardagen van Installatietechniek Groen in Ommen afgelopen 6 en 7 november.

Vooral toekomstige bewoners van nieuwbouwwijk Boerenerven in Ommen-Oost wilden volgens Frank Groen meer over de warmtepompsystemen weten. ‘Zaten zonnepanelen enkele jaren geleden nog tegen een doorbraak aan, nu geldt dat voor de nieuwe generatie warmtepompen die compacter, goedkoper en gemakkelijker te installeren zijn. Met een warmtepomp kun je tot driekwart van je warmte gratis uit de lucht, grond of water halen. Daarmee is het een uitermate duurzame manier om je woning middels aardwarmte te verwarmen en te koelen. Bovendien is het goed voor de portemonnee.’ De inregeling van de warmtepomp ten opzichte van het afgiftesysteem en het warmteverlies luistert heel nauw, daarom wijst Groen erop dat een kundige installateur de sleutel is om de comfort- en energiebesparingsdoelstellingen te halen.

Verlagen energieverbruik
Energieverbruik verlagen kan ook op andere manieren. Zo is de belangstelling voor zonnepanelen nog altijd groot, merkt hij. ‘De technologische ontwikkelingen van PV-systemen gaan door en vooral de hogere opbrengsten maken dat het een aantrekkelijke investering blijft’, vertelt Groen die in zijn zaak tal van zonne-energie oplossingen had opgesteld voor schuin- en platdak, maar ook voor maatwerksystemen. Van de ongeveer 300 bezoekers schaften enkelen direct een set zonnepanelen aan.

CV-optimalisatie
Verder ging er veel aandacht uit naar de nieuwste energiezuinige CV-ketels van Nefit met A-label. Aan de verkoop hiervan op de beursdagen was een verloting verbonden. De gratis Nefit CV-ketel is gewonnen door familie Ningbers uit Ommen.

Snel en eenvoudig de temperatuur in iedere ruimte in huis afzonderlijk regelen kan met CV-optimalisatie. ‘Iedereen kent het probleem wel dat de ruimten die dicht bij de cv-ketel liggen snel warm worden, terwijl de vertrekken verderop niet de gewenste temperatuur bereiken. Menigeen denkt het ongemak te kunnen verhelpen door de thermostaat in de woonkamer iets hoger te zetten, waar het vervolgens te warm wordt. Niet erg comfortabel en het gasverbruik is onnodig hoog, maar dit is gemakkelijk op te lossen met een energiezuinige regeling als Evohome.’

Energierekeninganalyse
Veel bezoekers maakten gebruik van de mogelijkheid voor een analyse van hun energierekening door Ryco Energieadvies of lieten zich voorlichten over energiezuinige (LED) verlichting, pelletkachels, isoleren door ETS isolatie en over dubbelglas door Lennips. Een enerverende wereld. Dat wilde Groen ook aan jongeren meegeven, want er dreigt een toekomstig tekort aan technisch personeel op de arbeidsmarkt. In de alles-is techniek-experience van OTIB konden VMBO-leerlingen op een aantrekkelijke en interactieve wijze kennis maken met de vele mogelijkheden die techniek te bieden heeft.

De duurzaamheidsfactor is inmiddels zo diep in het installatiebedrijf geworteld dat het middels een extra teken nu ook in het nieuwe logo dat op de beurs werd gepresenteerd een plek heeft gekregen. ‘Het klavertje vier wordt beschouwt als geluksbrenger, maar staat daarnaast voor ons ook voor duurzaamheid. Met het nieuwe logo zijn wij helemaal klaar voor toekomst.’