Groen deelnemer van Energieplein Ommen

Energieplein Groen Ommen

Het Energieplein Ommen is een initiatief van de gemeente Ommen en vijf lokale bedrijven die alles weten over duurzaamheid. Naast advies, gaan de medewerkers van Groen Installatietechniek, Bouwgroep Exel, Aannemersbedrijf OCB, Vastgoedonderhoud Lennips en Installatiebedrijf Tijhaar ook daadwerkelijk aan de slag om de maatregelen toe te passen. “Samen kunnen we heel snel schakelen”, zegt energieadviseur Ad Goudzwaard. De Dalfsenaar is naast makelaar ook bouwkundige en inspecteur in duurzame energie en werkzaam als adviseur van het Energieplein. “De ondernemers van het Energieplein werken nauw samen en hebben elk hun eigen expertise. Als energie-adviseur fungeer ik als aanspreekpunt voor de klant. Nadat ik een advies uit heb gebracht, maak ik ter plekke een offerte, zodat de klant niet alleen exact weet wat de energiemaatregelen hem gaan opleveren, maar ook wat het gaat kosten. Gaat de klant hier, eventueel na een aantal nachtjes slapen, mee akkoord, dan kunnen er direct afspraken gemaakt worden om de maatregelen toe te passen.”

Hoewel veel mensen in de eerste plaats vooral kijken naar wat bepaalde energiemaatregelen opleveren, is de verhoging van het wooncomfort volgens Dirk Jan Pieters van de OCB minstens zo belangrijk. “In een niet- of slecht geïsoleerd huis is het nooit echt behaaglijk warm en vaak erg vochtig”, weet hij. “Bovendien levert vocht weer allerlei schimmels op, wat ook niet erg goed is voor de gezondheid.” Rik Korstee van Bouwgroep Exel knikt instemmend. “En dat niet alleen”, zegt hij. “Door te isoleren wordt het binnen ‘s winters niet alleen warmer, maar in de zomer ook koeler. Daarnaast houd je ook het geluid buiten. Dat is heel fijn als je bijvoorbeeld in een drukke buurt woont.”

Volgens installateurs Frank Groen en Roy Tijhaar zijn er naast isolatie, dubbel glas en zonnepanelen onnoemelijk veel milieumaatregelen te treffen. “Er komen steeds meer snufjes op dat gebied”, vertelt Frank. “Je hoeft daarvoor soms niet eens nieuwe installaties aan te schaffen. Denk alleen maar eens aan het waterzijdig inregelen van de bestaande cv. Dan wordt bij alle radiotoren het verschil in temperatuur tussen het instromende en het uitstromende water gecontroleerd. Indien nodig gecorrigeerd. De mate van besparing is onder meer afhankelijk van de efficiëntie van de CV installatie vóór het waterzijdig inregelen, maar een besparing van 15 tot 30 procent is eerder regel dan uitzondering. Als je een HR combiketel combineert met waterzijdig ingeregelde radiatorkranen wordt de besparing alleen maar groter.”