Groen eerste stap naar een duurzame gemeente

Uit: Vechtdal Centraal 19 oktober 2011 door: Erna Ekkelkamp

Met plaatsen als Hoonhorst, Dalfsen en Hardenberg is het Vechtdal beslist duurzaam te noemen. En als het aan Groen Installatietechniek ligt, wordt Ommen binnenkort minstens zo duurzaam. Met de opening van een Duurzaamheidscentrum geven zij een mooie voorzet. Vanaf 22 oktober kan iedereen die meer wil weten over het gebruik van duurzame energie hier terecht voor nuttige informatie.

Een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld tussen de 3000 en 4000 kilowatt en zo’n 1600 kuub gas per jaar. Dat is een behoorlijke hap uit de gezinsbegroting. Tel daarbij de stijgende energiekosten en het opraken van fossiele brandstoffen en je begrijpt het: duurzame energie is geen modewoord, maar bittere noodzaak. Hoe je dat aanpakt, daarover kunnen Frank en Gerbrand Groen van alles vertellen. “Met zonne-energie, warmtepompen en ledverlichting valt heel wat te verdienen”, vertelt Gerbrand. “Neem zonne-energie, dat kan gebruikt worden om water te verwarmen en om stroom op te wekken, ook in de winter. De stroom die teveel wordt opgewekt, wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf. Je meter loopt dus af in plaats van op en ’s avonds als het donker is, gebruik je die stroom. Hoe meer panelen, des te voordeliger het wordt: er zijn per huishouden zo’n 15 tot 20 zonnepanelen nodig om energieneutraal te werken.”

Ook op verlichting is volgens de Groenen veel winst te behalen. “Ledverlichting geeft meer licht dan spaarlampen, terwijl je maar een fractie van de stroom gebruikt. We hebben het zelf aangelegd in de showroom. Waar we voorheen 40 halogeenspotjes nodig hadden om de boel goed te verlichten, hebben we er nu nog maar 14 en daar hebben we net zoveel licht van. Om de producten goed aan te lichten hebben we nog wat extra ledspotjes geïnstalleerd. We hebben het nog maar net, maar als je ziet hoeveel watt het scheelt met de eerdere situatie, kan het niet anders dan dat de rekening een flink stuk lager is.”

Eén van de beste oplossingen is volgens de Groenen de warmtepomp. Via een buizensysteem wordt koelvloeistof de bodem ingepompt en daar verwarmd door de natuurlijke warmte in de bodem. “Bij zonne- of windenergie ben je afhankelijk van het weer, maar de warmtepomp werkt altijd, 24 uur per dag”, vertelt Gerbrand. “In een bestaand huis is het systeem wat kostbaar om aan te leggen, maar in een nieuwe woning is het zeker rendabel.”

Zoals vaak, gaan ook in dit geval de kosten voor de baten uit. “Het kost wat om het een en ander aan te leggen, maar na een jaar of tien heb je het er wel uit. En gelukkig is er de duurzaamheidslening, die verkrijgbaar is via de gemeente”, weet Frank. “De rente van deze duurzaamheidslening is 3 a 4 procent lager dan de rente van een normale lening en mag alleen gebruikt worden voor duurzaamheidsmaatregelen.”

Tijdens de Energie Bespaar Show die op 22 oktober wordt gehouden in het nieuwe Duurzaamheidscentrum, is de gemeente Ommen aanwezig voor de nodige informatie over de Duurzaamheidslening. Ook biedt de gemeente samen met Groen Installatietechniek een Maatwerkadvies aan, waarin staat welk energielabel op welke woning van toepassing is en hoe een woning energiezuiniger te maken is.