Stem op de duurzaamste ondernemer!

Vanaf vandaag begint de publieksstemming van de MVO Prijs Regio Zwolle. Tot en met zondag 6 oktober kunt u stemmen op de ondernemer die naar uw mening de beste duurzame resultaten heeft geboekt. In onze regio zijn 10 bedrijven genomineerd en wij zijn blij u te mogen melden dat wij hierbij zitten!
U kunt hier eenvoudig uw stem uitbrengen!

De 10 deelnemers zijn geselecteerd door een vakkundige jury, op basis van strenge criteria op gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij kunt u denken aan het opwekken van hernieuwbare energie, het inkopen van milieuvriendelijke materialen, gebruik van duurzame producten. Maar ook een evenwichtig sociaal personeelsbeleid te voeren, en maatschappelijke projecten te ondersteunen. Hieronder vindt u onze nominatie.

Ondernemerschap gaat moeiteloos samen met natuur en landschap. Dat bewijst Installatietechniek Groen uit Ommen. Het familiebedrijf gooide enkele jaren geleden met succes het roer om van traditionele installateur naar adviseur van groene, duurzame en energiezuinige oplossingen.

Vakantiehuisjes met op afstand bedienbare energiesparende HR-ketels. Bedrijven, scholen en stallen met zonnepanelen voor zowel stroom als warm water, aardwarmte systemen, gesaneerde asbestdaken met zonnepanelen, woningverwarming door koeienmelk. Enkele voorbeelden van duurzame oplossingen en nieuwe techniek die Installatietechniek Groen in Ommen de afgelopen jaren in en op talloze gebouwen in de regio realiseerde.

Showroom wordt duurzaamheidscentrum
Ze zijn sinds 1982 actief in het Vechtdal als traditionele totaalinstallateur, maar afgelopen jaar gooide het Ommense bedrijf het over een andere boeg. De duurzame boeg welteverstaan. De aloude showroom werd een heus duurzaamheidscentrum. Met vooral oplossingen en comfort in plaats van producten. Waar eerst de gaskachels pronkten, staan nu domotica (huisautomatisering), LED-verlichting, duurzame radiatoren, HR-ketels, zonnecollectoren en pelletkachels. De aanpak blijkt lucratief, zowel commercieel als voor de natuur, want het aantal duurzame projecten met onder meer warmtepompen en zonnepanelen groeit sterk.

Betrokkenheid samenleving
Het bijzondere bij de duurzame activiteiten is de betrokkenheid dat het Ommense bedrijf bij de samenleving oproept. Zo organiseert zij al enkele jaren een energiebespaardag met acties. Op deze dag, die voor iedereen vrij toegankelijk is, toont Groen tal van energiebesparende en duurzame mogelijkheden en krijgen bezoekers advies in duurzame oplossingen.
Betrokkenheid begint al bij de jeugd. Zo voorzag Groen meerdere scholen in de Gemeente Ommen van zonnepanelen en werden de leerlingen met een lespakket bewust gemaakt van het gebruik van alternatieve energiebronnen.

Voorlichting en ondersteuning
Naast particulieren adviseert Groen ook het (agrarische) bedrijfsleven door voorlichtingsavonden te organiseren over onder meer zonnepanelen, energiezuinige verlichting en warmtewinning uit koeienmelk. Daarmee weet Groen ondernemers, instellingen en particulieren te inspireren aantoonbaar energiezuiniger te leven en ondersteunt hen hierin ook. De duurzame installateur staat initiatieven bij in het gezamenlijk aanvragen van subsidie. Dit heeft onder meer in 2011 geresulteerd in 750 zonnepanelen in Buurtschap Ommerkanaal, in 2012 een project met 3200 zonnepanelen voor bedrijven in Ommen en in 2013 800 zonnepanelen in Buurtschap Stegeren/Junne/Arrien.

Begin bij jezelf
Natuurlijk kon de ondernemer zelf niet achterblijven; want ‘een beter milieu begint immers bij jezelf’. De met de zon meedraaiende zonnepanelen op het dak van het bedrijf vormen een eyecatcher. Bijzonder ook is de onthulling op 17 november 2012 van één van de eerste laadpunten voor elektrische auto’s in de gemeente Ommen. Installatietechniek Groen is dealer van deze systemen en gaat onder meer hun eigen elektrische auto bij het laadpunt opladen.
Verder startte Groen onlangs met het optimaliseren van de afvalstroom binnen het bedrijf. Met een ‘afvalstraat’ worden restproducten weer verwerkt waardoor er minder grondstoffen nodig zijn voor het produceren van nieuwe producten.

De aanstekelijke golf van duurzaamheid waarop Groen inzet, heeft geleid tot vergroening van de regio. Letterlijk en figuurlijk.