Voor niets gaat de zon op!

Uit: Vechtdal Centraal 29 juni 2011 door Maarten van Strien / Foto: Maarten van Strien

Enige tijd geleden trok de overheid de stekker uit de subsidies voor zonnepanelen. De gemeente Ommen had begin dit jaar echter een eigen subsidiepotje voor energiebesparende middelen, iets waar zo’n 200 huishoudens dankbaar gebruik van maakten. Gerbrand Groen, van Groen Installatietechniek, legt nog eens haarfijn uit hoe dat allemaal werkt met gratis energie en vertelt over z’n meest recente project.

Steeds meer mensen in Ommen hebben zonnepanelen. ”We hebben al heel wat vrachtwagens met panelen rondgereden”, vertelt Groen trots. “We zijn net klaar met het plaatsen van zonnepanelen op een groene woning in Ommen. Die woning is gekocht door Gerrit Jan te Rietstap, en hij heeft er een echte groene en duurzame woning van gemaakt. Naast zonnepanelen heeft hij ook een warmtepomp die warmte uit de grond haalt, het zorgt ervoor dat het huis in de winter en zomer respectievelijk verwarmd en gekoeld wordt.” Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om te bevatten dat deze woning nagenoeg geen belasting vormt voor het milieu terwijl het allemaal ook nog eens kostenefficiënt is voor de bewoners.

Als die panelen meer opleveren dan je verbruikt verkoop je de ongebruikte energie aan de energiemaatschappij. “Bedrijven die een groot dak hebben zetten daar nog wel eens zonnepanelen op. Zo maken ze hun eigen stroom, en van wat ze niet gebruiken krijgen ze nog een leuk bedrag terug”, legt Groen uit. Uiteraard kan een particulier ook ongebruikte stroom tot 5000 kwhterugverkopen aan de energiemaatschappij.


Gerbrand Groen en Gerrit Jan te Rietstap voor de woning met op de achtergrond de zonnepanelen.

 

Zo’n enkel zonnepaneel kost om en nabij de 400 euro. Een gemiddeld huishouden, wil het geheel op zonne-energie draaien, heeft al gauw 25 panelen nodig. Een investering van 12500 euro. “Met de huidige energieprijzen kun je die investering er in een jaartje of tien tot twaalf wel uithebben, daarna begint het echte zonaanbidden”, zegt Groen. “Je moet natuurlijk wel de ruimte hebben op je dak, en liefst een dak op het zuiden. Deze omstandigheden zijn helaas nog niet voor iedereen weggelegd.”

Niet iedereen vindt die zonnepanelen even mooi. Het zijn natuurlijk donkerblauwe platen die niet altijd even goed matchen met een rieten dak of rode dakpannen. Groen kan zulke gedachten wel volgen; “Maar je krijgt er wel wat voor terug, gratis en schone energie. Wat je tegenwoordig ziet is dat zonnepanelen toch wel een soort statussymbool zijn, iets waar je mee pronkt naar je vrienden en kennissen, of misschien zelfs wel naar je buren. Zodoende kiezen toch meer en meer mensen voor zonnepanelen. In Duitsland lopen ze op gebied van zonnepanelen behoorlijk voor op Nederland. Daar heeft 6 à 7% van de bevolking zonnepanelen, in ons land is dat 1 à 2%.”

Er komen in de toekomst zonnepalen die de vorm hebben van dakpannen, ideaal voor mensen die wel zonnepanelen wensen maar de huidige platte platen echt nog niet zien zitten. Ze zullen wel blauw blijven, dat levert de meeste energie op. Wanneer die panelen op de markt verschijnen is nog niet bekend.

De verhuizers zijn nog bezig met spullen verhuizen als Gerrit Jan te Rietstap zijn nieuwe huis laat zien. In het huis een installatie voor aardwarmte en op het dak een vijftal zonnepanelen plus een zonneboiler met een collector die voor zo’n 110 liter warm water zorgt. “Ik werkte vroeger bij de IJsselcentrale en was altijd wel bezig met stadsverwarming, energie heeft me altijd al geboeid. Maar ik doe het vooral ook voor m’n kinderen” vertelt Te Rietstap. “De kostenbesparing die aan deze zelfstandigheid zit is leuk maar ik vond het persoonlijk niet eens zo heel belangrijk. Ik vind het veel belangrijker dat m’n kinderen later ook nog een mooie planeet hebben om op te leven. Daar draag ik graag aan bij.”