Zonnepanelen met educatief randje

Bron: website installatie.nl

Twee scholen in de gemeente Ommen zijn voorzien van elk 34 zonnepanelen. Bijzonder is dat de basisscholen hierop ook een lesprogramma over duurzame energie aan de installatie hebben gewijd.

De 34 zonnepanelen op basisschool De Schakel in Beerzerveld/Marienberg en basisschool Ommerkanaal in Ommen werden in enkele dagen aangelegd door monteurs van Groen Installatietechniek uit Ommen. De zonnepanelen zijn afkomstig van IBC-Solar. “Vanwege het relatief grote aantal hebben we forse omvormers moeten installeren, plus een leiding van omvormer naar meterkast”, vertelt werkvoorbereider Frank Groen. Deze omvormers zetten de geleverde energie om naar 230V voor gebruik.

Vermogen
De panelen hebben elk een nominaal output vermogen van 230 Wp. Groen verwacht dat de jaarlijkse opbrengst van de panelen voor elke school tussen de 6500 en 7000 kWh zal liggen. “Dat is fors. Ter vergelijk: de gemiddelde woning verbruikt ongeveeer 3300 kWh per jaar.” Hoewel terugleveren aan het net een mogelijkheid is, verwacht Groen dat de installatie vooral zelfvoorzienend is. Het gebouw is immers louter overdag in gebruik.

Lesprogramma
De scholen grijpen de gelegenheid aan om een lesprogramma te ontwikkelen rond duurzaamheid en ondernemen. De leerlingen worden in een aantal lessen uitgelegd hoe de panelen werken, en worden bewust gemaakt van de noodzaak om zuinig met energie om te springen. Het is de bedoeling dat in de centrale hal een display wordt gevormd waarop de opbrengst van de zonnepanelen is te monitoren. Groen: “Wij vinden het bijzonder om hier bij betrokken te zijn. We zien het ook als onze missie om ons steentje bij te dragen aan de duurzaamheids-gedachte van de toekomstige generatie.”

Kansen
Groen Installatietechniek ziet marktkansen voor deze gecombineerde vorm van techniek en educatie. “Zeker omdat scholen door gebruik van digitale schoolborden, beamers en computers steeds meer stroom gaan gebruiken.” Het bedrijf uit Ommen is ondertussen ook druk bezig de eigen showroom om te bouwen tot duurzaamheidscentrum, waar meer ruimte is voor energiezuinige technieken en beleving.