Zonnehuus: Een 'groene' demonstratie woning die energie oplevert

Op het terrein van Cleanfield Duurzaam Advies in Stegeren (gemeente Ommen) wordt een energieleverende demonstratie woning gerealiseerd die energie gaat leveren aan de woning annex kantoor, de installatiewerkzaamheden zullen door ons worden uitgevoerd.

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken op het gebied van installaties en duurzame materialen. Zoals zonnecollectoren voor zonnewarmte, PV-cellen voor elektra, CO2-gestuurde ventilatie, hoge isolatiewaarden en waterbesparende maatregelen.

De opgeleverde energie en warmte is af te lezen via digitale meters die in een speciale demonstratiekast komen te hangen. Samen met de fabrikanten kunnen wij hier straks onze producten werkend tonen.

Het project wordt ondersteund vanuit de gemeente Ommen via een stimuleringssubsidie waarbij de (toekomstige) bewoners en ondernemers van Ommen via deze demonstratiewoning uitgebreid geïnformeerd worden over mogelijke duurzame maatregelen. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels gestart!

Op het nabij gelegen dakvlak van de boerderij zijn de zonnepanelen en zonnecollectoren begin juni geplaatst. Het dak van het zonnehuus zelf is niet ideaal i.v.m. optimale oriëntatie en de nabij gelegen bomen. het dakvlak van de boerderij bezit de ideale hellingshoek van 38 graden en ligt pal op het zuiden.
De zonnepanelen en zonnecollectoren zullen het zonnehuus gaan voorzien van alle benodigde elektrische energie en al het warme water. De panelen leveren 6000Wp op een mooie zomerdag en de collectoren 23,3 GJ aan warmte. Totaal zijn er 26 zonnepanelen geïnstalleerd met een oppervlakte van 42,76 m2. De 5 zonnecollectoren hebben bij elkaar een oppervlakte van 11,40 m2. Er wordt meer energie opgewekt dan nodig is voor het zonnehuus. Deze energie zal worden teruggeleverd aan de boerderij.

Foto: montage PV-panelen


De bovenste 26 panelen zijn de zonnepanelen (elektriciteit) en de 5 panelen tussen de dakramen zijn de zonnecollectoren (warm water).
Onder het schuine dak, zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen zijn de omvormers gemonteerd. Deze zetten de 12V geleverde energie om naar 230V voor gebruik:

Foto: Omvormers + display

Op de omvormers is precies te zien wat de opbrengst is van de zonnepanelen. Deze informatie wordt via bleutooth doorgestuurd naar een portable opbrengsten meter genaamd de sunnybeam. In het Zonnehuus is straks real time af te lezen hoeveel elektra de zonnepanelen produceren!
In de technische ruimte is het grote 500 liter buffervat geinstalleerd om de opgeleverde warmte door de zonnecollectoren op te slaan (te bufferen) zodat deze gebruikt kan worden op het moment dat er warm water vraag is.

Foto: technische ruimte